Bygg om sykkelen din til elektrisk drift! (oppdatert 26.01.2013)


Det er gøy å sykle og det er enda morsommere når sykkelen går av seg selv! Kom over en side på internett, et kinesisk fabrikkutsalg, som selger det du trenger for å bygge om sykkelen din til elektrisk drift. Utsalget har denne hjemmesiden, Goldenmotor, og jeg bestilte ett sett for å prøve det ut. Prisen var det ingenting å si på, ca 1500 kroner (dollarkurs 5,30 i oktober 2007) inkludert flyfrakt. Det samme settet selges over disk i Sverige for 6000 svenske kroner. Goldenmotor har avtale med PayPal og med en intakt konto var det hele gjort med et par tastetrykk. Etter ca 10 dager ankom pakken og den ble hentet på det lokale postkontoret. Du kunne se på emballasjen at det er et stykke fra Kina til Norge....men innholdet var intakt. Ikke var det noen som skulle ha toll eller moms for dette heller (!?)

Settet jeg bestilte inneholder et komplett forhjul med en 36 Volts 500 Watts børsteløs, gearløs navmotor pluss gasshåndtak, bremsehendler med innebygget bryter som deaktiverer motoren ved bremsing, motorkontrollboks samt en lader beregnet for en 36 Volts bly/syre batteripakke.

Min noe tilårskomne herresykkel skulle altså nå elektrifiseres. Da var bare å sette igang å montere. Forhjulet skled rett inn i gaffelen. Brukte litt tid til å tilpasse noen tykke skiver slik at de passet med sporet i gaffelen, noe som sikrer godt feste av hjulet. Ja, jeg har sett sykkelhjul med mindre kast i men det er på et akseptabelt nivå. Kan hende skyldes dette litt uvøren behandling under transporten. Kontrollboksen blir festet under bagasjebrettet, gasshåndtak og bremsehendler festes. Ledninger festes med straps.

 

 

Jomfruturen ble gjennomført med tre 12 Volt 7Ah GP batterier som jeg hadde stående. Dette ble for smått. Det gikk greit på flatmark men ikke i oppoverbakker. Nye batterier ble kjøpt inn.Tre stk. YUASA 12 Volt 12 Ah (YUASA NP 12- 12 fra Automax ) Da ble det betydelig mer fres i sakene. Stigningen i Kongsveien i Oslo forseres nå i 30 km/t med litt egeninnsats på pedalene og kun moderat pulshevning som resultat. Har nå ingen unnskyldning for ikke å sykle til jobben lenger.......Det finnes andre batterityper på markedet som har bedre ytelse/vekt forhold enn bly/syre batterier men disse er gjerne endel dyrere.

Batteriene er satt i en skreddersydd aluminiumsboks (Langtvedt mekaniske verksted på Kråkstad) og plassert på et lett modifisert bagasjebrett. Se bildet under.

Her er gass og gear:

Litt om navmotoren (teknisk)

Dette er en artig sak, en tre faset vekselstrøms motor med permanentmagneter (neodymium) Denne type motor krever en ganske sofistikert motorstyring for i det hele tatt å gå rundt på likestrøm.  I motoren i navet sitter det tre Hall effekt sensorer som rapporter til kontrollboksen om magnetenes posisjon i forhold til statorens spoler og omdreiningshastighet. Kontrollboksen er stappfull av MOSFET transistorer og benytter seg av PWM (pulsbreddemodulasjon) som effektreguleringsmetode og det er altså Hall effekt sensorene (Honeywell ST41) som sørger for at de tre fasene "fyrer" i riktig sekvens. Elektronikkboksen kan se ut som om den er vantett, men det er den ikke, så pass på at den ikke blir våt! Gasshåndtaket er også basert på en Hall effekt sensor. Virkningsgraden til denne motoren er oppgitt til hele 82% som i praksis betyr at nesten all den elektriske energien fra batteriene bli brukt til å drive sykkelen fremover. Under ser du bilde av innmaten i navet.

 

Viktig!

En tidligere kollega, hardbarket helårssyklist, tente også på tanken om å elektrifisere sykkelen sin og bestilte også et slikt ombyggningssett. Under jomfruturen ble dreiemomentet fra motoren hans såpass høyt at gaffelen sprakk og hjulet datt av med årets svalestup og langt fremskredne skrubbsår som resultat. Han hadde gaffel i aluminium. Stålgaffel er et "must". En slik ble anskaffet og nå er sykkelen i daglig drift. Hvis du tenker på å montere et slikt sett på din sykkel anbefales det på det varmeste at du lager en eller annen form for momentavlastning fra akslingen til gaffelbeinet. Husk på å ettertrekke festemutterne til hjulet regelmessig (ofte). Disse jobber seg gjerne løs over tid.

Er dette lovlig i Norge?

Sykkel med hjelpemotor er lovlig hvis motoreffekt ikke overstiger 250 Watt og hastigheten er lavere enn 25 km/t. Du må også ha en sensor på pedalene som gjør slik at motoren ikke begynner å gå før du sykler (!) Du kan konfigurere ditt eget sett på www.goldenmotor.com, også lovlige sett for Norske forhold.

 

Konklusjon

Terskelen for å bruke sykkel er definitivt blitt lavere, ja det er faktisk ganske kuult og gli lydløst avsted. Med fornuftig bruk av gassen har du med dette oppsettet, som her er beskrevet, en rekkevidde på + - 30 kilometer. Det blir ingen varmgang av motor eller kontrollboks med normal bruk. Skulle du gå tom for strøm er det bare å sykle som vanlig. Det er veldig liten rullemotstand i hjulet takket være det gearløse navet , men sykkelen har jo lagt på seg noen kilo.....(puh).   

Oslo 01.03.2008

01.01.2009

Erfaringer fra 2100 kilometer med elektrisk sykkel:

2008 sesongen har vært en lek, sykler 30 kilometer hver dag starter på 120 meter over havet (hjemme) ned til byen (0 meter over havet) så er det jevn stigning til jobben som ligger på 140 meter over havet. Det går lett å holde 28 km/t i snitthastighet på denne turen. Eneste problemet jeg har hatt med utstyret fra Kina er at tilkoblingen til den medfølgende sikringen smeltet og denne måtte da fikses. Det ble byttet til større ledningstverrsnitt i batterikassa i samme slengen. Ellers har det vært helt problemfritt. Batteriene lades både hjemme og på jobb og jeg merker ikke noe til redusert kapasitet på batteriene selv om de nå har fått et par hundre sykluser på seg, men jeg tar de med inn i varmen når temperaturen ute er lav. Ellers passer jeg på å holde elektronikken tørr, parkerer under tak hjemme og tar sykkelen med inn på jobben.

 

26.05.2009

Nye batterier

Etter 3000 kjørte kilometer begynte jeg å merke redusert kapasitet på batteriene. De ble merkbart svakere dag for dag. Måtte "rasjonere" strømmen. Gutta på Automax ble svært overrasket over at jeg hadde greid å kjøre i senk disse kvalitetsbatteriene på kun ett og et halvt år. Nye batterier er nå installert og det er full fres igjen. 

 

10.10.2009

Ferdig med blybatterier!!

Etter å ha "brukt opp" det andre settet med YUASA batterier måtte jeg prøve noe nytt. En venn hadde en så og si ubrukt 36 Volt 10 Ah LifePo4 (Litium jern fosfat) batteripakke liggende som hadde vært kortsluttet slik at ledningene innvendig i pakken var brent opp. Denne ble kjøpt og demontert. Det viste seg heldigvis at ingen av de 12 battericellene var blitt skadet av kortslutningen.  Nye ledninger ble loddet inn og den medfølgende laderen med "cellebalanserings system" (BMS) koblet til og alle cellene kom opp til fulladet i løpet av 15 minutter. Bra! Denne pakken veier kun 5 kg og jeg var veldig spent på ytelsen. For å kunne dokumentere ytelsen både på min gamle blypakke og de nye LiFePo4 batteriene laget jeg et "benktest" apparat. Det består av tre store motstander koblet sammen på en slik måte at de trekker 7 ampere ved 36 Volt fra batteriene, en strømstyrke som gir en effekt på 252 Watt noe som er representativt gjennomsnittlig strømuttak ved bruk av sykkelen.

Det var blypakken som hadde ca 100 sykluser på seg som ble testet først. 36 Volt ved start og etter 22 minutter var spenningen på batteriet 30 Volt, ikke veldig bra. Så var det LiFePo4 pakken sin tur. 38 Volt ved start og etter 60 minutter var den hele 35 Volts spenning på pakken. Veldig bra! Mye energi omgjort til varme i testbenkapparatet mitt....  Kort fortalt 3 til 4 ganger større kapasitet på Litium pakken i forhold til blypakken ved 7 Ampere strømuttak. Så er det vekten da, 5 kg  kontra 13 kilo og det merkes godt på sykkelen!

Under ser dere sykkelen min slik den er i dag (2009) med Litium pakke. Nå trenger jeg ikke å lade kjerra på jobb, mye igjen på batteriet etter 30 kilometer! Gjenstår å se hvor mange sykluser det kan ta.

Bilde av batteripakken:

Sikkerhet

Har hørt om elektriske forhjul som har jobbet seg løs og falt ut av gaffelen i det siste.....ikke bra. Har liten lyst til å stupe over styret så jeg har laget disse brakettene slik at hjulet ikke kan falle av. Anbefales!

 

 

OPPDATERTING 26.01.2013

Bytte av felgring

 

Veldig lenge siden denne siden har blitt oppdatert men nå skjer det! Nå skriver vi januar 2013 og snøen laver ned. Får noen henvendelser med spørsmål om jeg fremdeles sykler elektrisk og det gjør jeg. En oppsummering av de siste fire årene følger:

Har nå ca 20000 km på ebike, navet med motor og den medfølgende kontrolleren har fulgt meg siden 2007 - null problemer.

Det som har blitt byttet i det siste er:

Sykkel, gasshåndtak, veldig mange bremseklosser, et par eiker i motorhjulet, byttet felg på motorhjulet to ganger pga at bremseklossene hadde spist seg gjennom felgen. Da får man god trening i å bygge opp et sykkelhjul fra bunnen av, gøy! Nettopp satt på nytt kjede og nye drev så nå er den klar når isen forsvinner fra veiene!

Litt om batteriet jeg bruker nå. Det er et 36 V 10 Ah batteri som inneholder sylindriske celler med LiFePo4 kjemi (avbildet lenger oppe på siden). Det har vært helt fantastisk og er klar for femte sesong ! Ubetydelig kapasitetsforringelse selv etter kanskje 1000 sykluser!

 Var innom LiMn batteriet fra Golden Motor men det var en stor skuffelse, brukt opp etter en snau sesong.

Så noen ord om GM`s MINIPIE med innebygd kontroller. En erfaren "året runt" ebiker jeg kjenner bygget seg ny sykkel og ville gå for MINIPIE med innebygd kontroller i 28 tommers størrelse. Han greide ikke å finne et dekk som passet på felgen, den var litt for stor for 28 tommers dekkene du får kjøpt her. Han bytter til en normal 28 tommers felg og fikk sykkelen klar. Den virket kun i en uke, da var det ikke fres i motoren lenger. Han tar med seg sykkelen så jeg kan ta en titt på den.

Det var kommet vann inn i navet hvor elektronikken er plassert. Dette nye produktet med innebygget kontroller er ikke vanntett og greier seg veldig dårlig under norske vinterforhold og kan ikke anbefales. Løsningen på min venns problem ble å bygge om til utvendig kontroller plassert under bagasjebrettet. Han kjører forøvrig med batteri fra http://www.pingbattery.com her er det kvalitet og svært god service, anbefales!

Happy biking!

goldenmotor.com goldenmotor.com goldenmotor.com goldenmotor.com goldenmotor.com goldenmotor.com goldenmotor.com goldenmotor.com goldenmotor.com goldenmotor.com goldenmotor.com

elektrisk sykkel elektrisk sykkel elektrisk sykkel elektrisk sykkel elektrisk sykkel elektrisk sykkel elektrisk sykkel elektrisk sykkel elektrisk sykkel elektrisk sykkel elektrisk sykkel elektrisk sykkel

ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike ebike

esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel esykkel

elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel elsykkel